Maaisel als Isolatie

De allerlaatste O&O project dat ik zal doen is de meesterproef, voor deze grote opdracht heb ik samen met mij teamgenoten een keuzen gemaakt over het onderzoeken in hoe het overschot aan maaisel gebruikt kan worden in het dagelijkse leven, Hierbij hebben wij onze focus gelegd op isolatie.

Om dit project voort te zetten moeten wij aan twee criteria voldoen, het vinden van een opdrachtgever en de hulp van een expert. Onze opdrachtgever is Joost de Waard van het bedrijf K plus V en onze expert een student van de technische HvA afdeling.

Na het volbrengen van de twee criteria hebben wij als een team onderzoek gedaan naar verschillende applicaties van biomassa door het onderzoeken van wat andere bedrijven al hebben bereikt zoals het bedrijf: grasgoed. Daarbij hebben wij hun White papers raad gepleegd om erachter te komen hoe en wat wij kunnen doen met het maaisel dat wij in bezit hadden, ook hebben we onderzoek gedaan naar de eigenschappen en opbouw van zo’n gras.

Toen het onderzoek was afgelopen zijn we begonnen met het experiment, voor het experiment hebben we wat spullen nodig. Deze spullen zijn vrij simpel en niet duur.
1. Maaisel
2. Glaswol
3. Piepschuim blokken
4. Hitte element
5. Pur-schuim

Hier onder is de constructie van hoe wij hebben gemeten en onderzocht naar de verschillende waardes van isolerende waarden van maaisel, glaswol en Pur-schuim.

Bij het afmaken van het experiment hebben we verschillende waardes opgenomen en daarvan een tabel gemaakt met de volgende waardes: Dikte, eind temperatuurt, warmtegeleidingscoëfficiënt, de literaire warmtegeleidingscoëfficiënt, R-waarde, de literaire R-waarde en de dichtheid. De R-waarde is de weerstand van het materiaal, warmtegeleidingscoëfficiënt is hoe goed een stof warmte geleid/doorlaat.

Hieruit hebben een conclusie kunnen trekken op een kleine voorbeeld, want door de corona omstandigheden konden we niet alles testen en of in handen krijgen, daarnaast was onze opstelling niet het meest professioneel en hebben daardoor niet de meest betrouwbare resultaten gekregen. Maar alsnog hebben we een conclusie getrokken, waarbij we concluderen dat maaisel als isolatie een goed alternatief is. Dat komt doordat maaisel er al in overmaat is (maar liefst 200.000 Ton per jaar dat ongebruikt is). Het is een biologische product, het schaad de natuur niet. Het is ook een hernieuwbare grondstof en is dus op lange termijn beter dan glaswol en of Purschuim en maaisel houd vocht goed vast in de winter en geeft dat opgeslagen vocht weer af in de zomer. Dit is heel gunstig omdat in de winter door sneeuw en regen heel veel waterschade kan opbrengen dat dus wordt opgenomen door de isolatie. En in de zomer is het droog en wordt dus dat opgeslagen vocht weer afgegeven aan de lucht waardoor de vochtigheid omhoog gaat.

Om dit werkstuk te concluderen zal ik eindigen met een zelfreflectie over dit project. Wat er alleemaal goed ging en wat beter kon gaan. Het ging proces ging goed met de problemen die we hebben opgelopen (corona), onze communicatie onderling en met onze docent kon een stuk beter. Maar in het algemeen ging het project goed, zonder te veel problemen.

Groepsleden: Na’im, Nuri, Kamiel
Docent: Frans Roukes
Datum: 2 april 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: